Türk Ermeni İlişkileri

Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'muzun organize ettiği, gündüz ve akşam olmak üzere iki oturum hâlinde gerçekleştirilen "Türk-Ermeni İlişkileri" Paneli'ne Tavşanlı halkının ve  öğrencilerimizin ilgisi yoğun oldu.

Moderatörlüğünü Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık'ın üstlendiği ve gündüz oturumunun Fen-Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu'nda gerçekleştirildiği panelde, Yeni Türkiye Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Kemal Çiçek, Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi ile İlahiyat Fakültemiz Dinler Tarihi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkan panelist olarak yer aldılar. Katılımcılara Ermeni tarihinden, Ermenilerin Osmanlı Tarihi içindeki yerinden, Ermeni sorununun tarihsel arka planı ile birlikte sözde Ermeni iddialarından ve çözüm yollarından bahsedildiği panelin gündüz oturumu, panelistlere hediye takdimiyle sona erdi.

Panelin, Tavşanlı Belediyesi'nin işbirliğiyle Tavşanlı Belediyesi Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen akşam oturumuna katılan akademisyenler Prof. Dr. Haluk Selvi ile Prof. Dr. Kemal Çiçek, Avrupa ülkelerinin desteklediği Ermeni meselesinde Türkiye üzerinde oynanan oyunları dile getirdi. Oturumun açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak insanların, popüler kişilerle kitle iletişim araçlarının çok iyi kullanılarak yanıltıldıklarına dikkat çekti.

Prof. Dr. Kemal Çiçek, ABD’de resmi görevle araştırmalar yaptığını ve Dışişleri Bakanlığı arşivinde bile bulunmayan anlaşma metinlerini bulduğunu hatırlattı. Çiçek, “Ermeni meselesini 1915 şartlarında ele almalıyız. Bugün hâlâ durumun ciddiyetini anlayamayan insanlarımız, sözde aydınlarımız var. Verelim kurtulalım, her sene bu stresi yaşamayalım diyorlar. 1. Dünya Savaşı sonrası Amerikan Hükümeti’yle yaptığımız tazminat anlaşması var. İlk etapta 55 milyon dolar istediler. Bu isteği Türk Hükümeti kabullenmedi ve zamanla yaklaşık 1,5 milyon dolara kadar düştü. 100 bin dolar taksitle 800 bin dolar ödedik ve hükümetimize 'Artık para yollamayın, dağıtacak Ermeni bulamıyoruz' dediler. Bunlar unutuldu, bugün istenen tazminat 400 milyar dolardır. Tabii ki ödemeyeceğiz. Böyle bir hakları yok” dedi. Ermeni diasporasının etkili bir propaganda yürüttüğünü söyleyen Prof. Dr. Çiçek, gençlerin bu hususta uyanık olmasını istedi.

Ermenistan'ın ayakta durabilmek için “Türkler soykırım yapmıştır” tezine sıkı sıkıya sarıldığını söyleyen Prof. Dr. Haluk Selvi, “'Ermenilerin istediği tazminatı ödeyeceğiz ve evet, biz soykırım yaparak Ermenileri yok etmek istedik' desek, bundan ilk rahatsız olacak kesim, diaspora ve Ermenistan’dır. Çünkü; siyasi varlıklarını sürdürebilmek için soykırım iddialarını kullanıyorlar. Böyle bir sorun olmasa, ABD ve Avrupa’da hangi söylemle var olacaklar?" dedi. Ermeni terörünün, ABD'nin milliyetçilik baskısıyla 1896'da başladığını ve bunu Ermeni diasporasının çok iyi bildiğini belirten Selvi, "Osmanlı Bankası’nı bastılar ve birçok insanı öldürdüler. Şunu unutmamalıyız ki; 1. Dünya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalamak ve paylaşmak için başlatıldı. Ermeniler, Avrupa’dan da destek alarak, zayıflamış Osmanlı’da %20’lik nüfuslarıyla devlet kurmaya kalkıştı. Biz, Ortadoğu'yu ve Balkanları bıraktıktan sonra ana yurdumuza sığındık. 'Artık verecek toprağımız yok' diyerek Müslümanları bir arada tutmak istedik. 'Tehcir 1 günde oldu bitti' diyorlar. Ermeni çeteleri, sadece Van’da 30 bin Müslüman'ı öldürdü. İstanbul’daki terör olaylarında bin 500 insanımızı katlettiler. Rus ordusuna biat ederek devletimize savaş ilan ettiler. Tehcir kaçınılmazdı" ifadelerini kullandı.

Tüm Ermenileri suçlamanın doğru olmayacağını, Türk Ordusu lehine savaşan Ermeni vatandaşlarımızın da olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Selvi, o insanların ailelerine tehcir uygulanmadığı bilgisini izleyicilerle paylaştı. Osmanlı Devleti tarafından tehcirin tamamen resmî ve hukuk kurallara uygun olarak yapıldığını belirten Haluk Selvi, "1 milyon 200 bin Ermeni, bugünün Erivan’ı ve Halep civarına gönderildi. Yanlarına değerli eşyaları, yani; altın ve gümüşlerini, inek, koyun, at gibi hayvanlarını alabilecekleri söylendi. Kaymakamlardan Ermenilerin isim listeleri istendi. Soykırım yapacak bir devlet buna imkan tanır mı? Kim gidecek diye sorar mı? Bir yere toplar ve öldürür. Yolda para derdinde olan çetelerin saldırılarına uğrayanlar oldu. Bu olaylarda kayıplar yaşanmıştır" diye konuştu.

PKK terörünün altyapısında Ermeni lobisinin olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık ise; “Bugün yaşananlar ortadadır. Eğer tehcir yapılmamış olsaydı, bugün doğuda topraklarımız olmazdı. Bunu kabullenemeyiz. Verdiğimiz savaş, 1915’in devamıdır. Bizi parçalama çabaları sürmektedir. PKK’nın Diyarbakır, Cizre, Hakkari’de başlattığı şehir savaşlarında Ermenilerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Sadece onlar değil, Rusya, ABD ve diğer Avrupa ülkeleri de var. Burada sizlere düşen bilinçli toplum oluşturmaktır. Bu günleri çocuklarınıza iyi anlatamazsanız, belki torunlarınız 'Biz 2015’te Kürt’leri kesmişiz, soykırım uygulamış, şehirlerini yakmışız' diyebilir. Buna müsaade etmeyelim" uyarısında bulundu.

Tavşanlı halkının ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği gözlenen panelin sonuna doğru akademisyenler, katılımcıların konu hakkındaki tüm sorularını cevaplandırdılar. Panelin bitiminde panelistlere hediyeler sunan Tavşanlı Belediye Başkan Yardımcısı Ali Özden, böylesi önemli bir konuda öğrencileri ve vatandaşları bilgilendirdikleri için teşekkür etti. Panelin ardından katılımcılar, panelistlerle hatıra fotoğrafı çekildiler.

Etkinlik Tarihleri 28 Nisan 2016, Perşembe    |    Saat :11:00 - 14:00
Etkinlik Yeri DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu
Etkinlik Türü Panel
Etkinlik Sahibi Kurum Dışı Etkinlik
10 Temmuz 2017, Pazartesi / 84 defa okundu.