CENNET MEKAN SULTAN ABDÜLHAMİT HAN

ABDÜLHAMİT HAN’IN VEFATININ 100. YILI DOLAYISIYLA TAVŞANLI BELEDİYESİ KÜLTÜR SARAYINDA "CENNET MEKAN SULTAN ABDÜLHAMİT HAN" KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ. KONFERANSA KONUŞMACI OLARAK KATILAN PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN, ABDÜLHAMİT HAN’IN ASKERİ VE SİYASİ BİR DEHA OLDUĞUNU SÖYLEYEREK, “UÇURUMDA OLAN OSMANLI’YI UZUN YILLAR AYAKTA TUTMUŞTUR” DEDİ.

Üniversitesitemiz ve Tavşanlı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, yüksekokul müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık’ın moderatörlüğünde, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Vahdettin Engin ve üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay’ın da konuşmacı olarak katıldığı konferansta Prof. Dr. Vahdettin Engin, çoğunluğu soru-cevap şeklinde olmak üzere Sultan Abdülhamit Han hakkında önemli bilgiler verdi.

PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN: 
BU ANMA TÖRENLERİ HAKKI TESLİM ETMEK ANLAMI TAŞIYOR
Prof. Dr. Vahdettin Engin, “Sultan II. Abdülhamit’in yıllarca kötü anılmasının ardından bu şekilde anma etkinliklerinin yapılması aslında hakkı teslim etmektedir. Abdülhamit Han hiçbir zaman padişahlık beklentisi içinde olmamıştır. Peş peşe gelen hadiseler sebebiyle 31 Ağustos 1876 yılında padişah olmuştur. Tahta çıktığında ülke siyasi, iktisadi ve askeri bakımından uçurumda olsa da Abdülhamit Han ülkeyi düzlüğe çıkarmıştır. Güçlü istihbaratı ve siyasi dehası sayesinde emperyal güçlere kafa tutmuştur” ifadelerini kullandı.

Tavşanlı’yı sosyal ve kültürel anlamda oldukça gelişmiş bir kent olarak gözlemlediğini söyleyen Vahdettin Engin, “Tavşanlı’da kültür hayatının çok renkli olduğunu fark ettim. Çok sayıda etkinlikler yapıldığını gözlemledim. Tavşanlı, bu anlamda çok açık bir kent olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla buradaki ilginin de yoğun olması bunun bir göstergesidir. Belediyenin bu yöndeki katkısına gerçekten teşekkür ediyorum. Bu sayede burada kültürel bir birikim oluşmuş. Bundan sonra da Tavşanlı’ya gelmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu. 
Belediye Başkanı Mustafa Güler ise “Yanlış bilgilendirmelerden dolayı Cennet Mekan Abdülhamit Han yıllarca kızıl sultan olarak anlatıldı. Bugün burada yapılan program ile sizlerin kafasındaki bu algının tamamen son bulacağını ve askeri-siyasi bir deha olan Abdülhamit Han’ın emperyalist güçlere nasıl karşı koyduğunu hep birlikte müşahede edeceğiz” dedi.

Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa GÜLER:
Belediye olarak,kültürel mirasımızı gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması misyonununu üstlendik: “Genç neslin kendilerine okutulmayan, anlatılmayan tarihi yeniden öğrenmesi, geçmişiyle barışık yaşaması adına bu tür programları önemsiyorum. Tavşanlı Belediyesi olarak bizler kültürel mirasımızın gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması gibi bir misyon üstlendik. Bu akşam senelerce yüreğimizde acısını hissettiğimiz, anlaşılamayan bir değer olan Abdülhamit Han’ın anlatılmasına vesile olduk. Bu tür programlarımızı aksatmadan sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 
Programın sonunda şehitlerimiz için dua edilirken, Belediye Başkanı Mustafa Güler de katılımcılara günün anısına hediye takdim etti.

Son Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2018, Cumartesi