Yönetmelik

T.C.
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
GELİŞİM STRATEJİLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Dumlupınar Üniversitesi Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Dumlupınar Üniversitesi Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi’nin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez (Gesam): Dumlupınar Üniversitesi Gelişim Stratejileri Araştırma Merkezi’ni,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Rektör: Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Dumlupınar Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
İfade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı ve faaliyet alanları
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Ülkemizin bütünleşik kalkınmasına yardımcı olabilecek nitelikteki bilimsel ve teknolojik araştırmaları planlamak, gerekli imkanları hazırlamak ve uygulamaları gerçekleştirmek.
b) Ülkemizde ekonomik kalkınmayı temin amacıyla girişimcilik yönelimleri saptamak, bu yönelimleri gerçekleştirmek amacıyla tüm dünya yönelimli siyasi, sosyal yönler saptamak.
c) Kütahya’nın dünya kenti olmasını temin amacıyla, ilin ekonomik, sosyal, siyasal, sanatsal, kültürel değişimini gerçekleştirmek, yaygınlaştırmak, iyileştirmek amaçlı stratejik planlar hazırlamak.
d) Kütahya çinisini, seramiğini dünya pazarlarına taşıyacak Teknopark, Araştırma ve Laboratuvar Merkezleri kurulmasını motive etmek.
e) Kütahya ekonomisinin geliştirilmesine ilişkin yeni sektörler belirlemek.
f) Kütahya doğal zenginliklerini turizme açacak projeler üretmek.
g) Üniversitemizin bilimsel kimliğinin belirlenmesi ve geliştirilmesine ilişkin kodlamaları yapmak.
h) Sanayinin istediği araştırmaları yürütmek ve/veya koordine etmek.
i) Teknik ve uygulamalı eğitim projeleri düzenlemek ve yürütmek.
j) Yayın ve enformasyon faaliyetlerini geliştirmek.
k) Dünyanın tüm kıtalarındaki ekonomik, siyasal eğilimleri, yönleri saptamak, bunları analiz etmek ve bunları ilgili kesimlere duyurmak, ülkemizin öncülük edeceği ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal yönelimler saptamak, bu alanda senaryolar geliştirmek ve uygulamaya koymak, siyasal, sosyo-kültürel, ekonomik yönelimler stratejik planlar hazırlayarak, uygulamaya koymak.
l) Dünya, Türkiye yönelimleriyle ilgili bilimsel toplantılar düzenlemek.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 6 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
MADDE 7 – (1) Müdür; Üniversite aylıklı ve devamlı statüdeki öğretim üyeleri arasından üç yıl süre ile Rektör tarafından görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Üniversitenin öğretim elemanları arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer. Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer. Müdür gerektiğinde yardımcılarını aynı usulle değiştirebilir.
Müdürün Görevleri
MADDE 8 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Gesam’ın kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarını ve stratejik planını hazırlamak, Yönetim kurulunun görüşünü aldıktan sonra süresi içinde Rektörlüğe sunmak ve olur aldıktan sonra uygulamak.
b) Yönetim kuruluna başkanlık etmek ve alınan kararları uygulamak.
c) Bütçe taslağını ve personel ihtiyacını belirleyip Rektörlüğe sunmak.
d) Araştırma ve proje çalışma ekiplerini kurmak.
e) Bünyesinde oluşturulan birimlerin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.
f) Çalışmaları ile ilgili yıllık raporları zamanında Rektörlüğe sunmaktır.
Yönetim Kurulu
MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür yardımcıları ve Müdürün önerisi üzerine Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından görevlendirilen iki üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine, aynı usulle yenileri görevlendirilir. Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir defa olmak üzere toplanmak ve bu Yönetmelikte belirlenen esaslar doğrultusunda Merkezin çalışmaları ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.
b) Merkezin faaliyet ve programları ile bu programlar sonunda verilecek katılım belgeleri, sertifika ve benzerlerine ilişkin esasları belirleyerek Senatonun onayına sunmak.
c) Merkezin görevleri doğrultusundaki faaliyetleri yürütmek üzere alt birimler veya çalışma grupları kurmak ve bunların görev ve organizasyon tanımlamalarını yapmak.
d) Merkeze gelen iş ve proje tekliflerini değerlendirmek ve önerilerde bulunmak.
e) Müdürün her yılsonunda hazırlayacağı faaliyet raporunu incelemek ve karara bağlamak, bir sonraki yıla ait çalışma planının esaslarını belirlemek.
f) Sunulacak hizmetler için görev alacakları belirlemek, hizmet alacak kişi ve kuruluşların ödeyecekleri ücretleri ve görevlilere yapılacak ödemeleri tespit etmek, Merkez bütçesini hazırlamak ve ödenek talep etmek.
g) Gerekli yönetmelik; yönerge, usul ve esasların taslaklarını hazırlayarak Senatonun onayına sunmak.
h) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği diğer konuları değerlendirerek karara bağlamak.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Öğretim Elemanları
MADDE 11 – (1) Merkezde görevlendirilen öğretim elemanları; eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama, yayın ve danışmanlık ile bu Yönetmelik çerçevesinde; ders vermek, ders ve test kitapları ile sınav soruları hazırlamak, sınav yapmak, kurslara ve kültürel faaliyetlere katılmak, genel ağ ve internet sayfası tasarımı, uzaktan dil öğretimi çalışmaları ve benzeri görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Merkez faaliyetlerinde görev alan öğretim elemanlarının ders ücretleri ilgili mevzuata göre belirlenir.
Personel İhtiyacı
MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Üniversite Senatosu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2025, Pazartesi